Αντιδράσεις για τον Αμβρόσιο – «Δεν γίνεται ιερωμένος να σπέρνει το μίσος» (βίντεο)

Αντιδράσεις δημιουργεί η απόφαση αθώωσης του δικαστηρίου για το κήρυγμα μίσους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου.

Δείτε: Νέο ρατσιστικό-ομοφοβικό παραλήρημα Αμβρόσιου στη δίκη του, με τη στήριξη χρυσαυγιτών – Αθώος κατά το δικαστήριο! (Βίντεο)

«Στην Ελλάδα υπάρχει ο νόμος που ποινικοποιεί τον μισαλλόδοξο λόγο» τόνισε ο πρόεδρος ομοσπονδίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Δ. Χριστόπουλος, ενώ πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχάλης Σταθόπουλος υποστήριξε ότι «εκθέτει την Εκκλησία με το λόγο του ο κ. Αμβρόσιος» χαρακτήρισε «αντιχριστιανικό το λόγο του» σημειώνοντας ότι «πρέπει να κινηθούν πειθαρχικές διώξεις στα εκκλησιαστικά δικαστήρια».

Αντιδράσεις δημιούργησε η απόφαση αθώωσης του δικαστηρίου για το κήρυγμα μίσους του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου, κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, που αναμένεται να ζητήσει τα πρακτικά της δίκης για το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου.

Δ. Χριστόπουλος: «Δεν γίνεται δημόσιος λειτουργός να σπέρνει το μίσος»

Αναφερόμενος στο σχετικό νόμο ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι με βάση αυτόν: «Στην Ελλάδα υπάρχει ο νόμος που ποινικοποιεί τον μισαλλόδοξο λόγο, ο οποίος με πρόθεση δημόσια, προφορικά υποκινεί, προκαλεί, προτρέπει σε πράξεις, ή ενέργειες που προκαλούν διακρίσεις με βάση εθνοτική καταγωγή, φύλο, ή σεξουαλικό προσανατολισμό, τιμωρείται». «Τι είπε ο Μητροπολίτης; E, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους. Φτύστε τους, αποδοκιμάστε τους, μαυρίστε τους, δεν είναι άνθρωποι, είναι εκτρώματα της φύσεως, ψυχικά και πνευματικά πάσχουν. Φτύστε τους. Μην τους αφήνετε να σηκώσουν κεφάλι. Είναι επικίνδυνοι.» «Το αν είναι προτροπή σε βία, ή όχι έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να το αξιολογήσει». Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι είναι προτροπή σε βία «απλά είναι τα πράγματα», το γιατί το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν είναι θα φανεί στην καθαρογραμμένη απόφαση.

Ο συνήγορος του μητροπολίτη Γ. Μπέσκος παρεμβαίνοντας στην εκπομπή της ΕΡΤ περιέγραψε την υπερασπιστική γραμμή που βασίστηκε στο ότι δεν αναφέρεται ο μητροπολίτης στους ομοφυλόφιλους αλλά στους με τα «φτύστε τους» και «μαυρίστε τους» εννοεί τους πολιτικούς.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι «αυτά που είπε ο Αμβρόσιος δεν τα είπε σε ιδιωτική σύναξη αλλά στο ποίμνιό του δηλαδή αξιοποίησε το δημόσιο θεσμικό του ρόλο προκειμένου να περάσει τα κηρύγματα μίσους. Αυτό τιμωρείται από τον ποινικό μας κώδικα με επιβαρυντικές ποινές για άτομα που χρώνται της δημόσιας εξουσίας τους για να κάνουν κήρυγμα μίσους».

Μ. Σταθόπουλος: «Να κινηθούν πειθαρχικές διώξεις, δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να έχει τέτοιο εκπρόσωπο»

«Πώς είναι δυνατόν να αφορά τους πολιτικούς όταν μιλάει για «εκτρώματα της φύσεως» αναρωτήθηκε ο καθηγητής Νομικής, πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος. Οι δέκτες των λόγων βεβαίως θα συνδέσουν ότι εννοεί τους ομοφυλόφιλους.

«Το μόνο ελαφρυντικό που θα μπορούσε να βρεθεί για τον ρατσιστικό και εξυβριστικό λόγο θα ήταν ότι δεν το έλαβε κανείς σοβαρά υπόψη και δεν το έπραξε δηλαδή να το λάβει το δικαστήριο ως «απρόσφορη απόπειρα» και αυτό όμως πάλι τιμωρείται αλλά με μικρότερη ποινή. Αν είχε γίνει από ευήθεια θα παρέμενε ατιμώρητη η απόπειρα αυτή αλλά κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο για τον μητροπολίτη» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

«Εκθέτει την Εκκλησία με το λόγο του ο κ. Αμβρόσιος. Είναι αντιχριστιανικός ο λόγος αυτός. Τι κάνει ο Αρχιεπίσκοπος; Νομίζω ότι πρέπει να κινηθούν πειθαρχικές διώξεις στα εκκλησιαστικά δικαστήρια. Δεν είναι δυνατόν η Εκκλησία να έχει ένα τέτοιο εκπρόσωπο αν δεν συμμορφωθεί κάπως».

«Ένας άνθρωπος με αυτές τις ακραίες, διχαστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές τοποθετήσεις μπορεί να τις έχει όμως ένας άνθρωπος ο οποίος πληρώνεται από το φορολογούμενο ελληνικό λαό να ασκεί αυτό το δημόσιο λειτούργημα δεν έχει το δικαίωμα να σπέρνει το δηλητήριο του στην κοινωνία. Αν είσαι δημόσιος λειτουργός η ποινή για αυτό το μισαλλόδοξο λόγο είναι μεγαλύτερη σύμφωνα με το νόμο». «Δεν γίνεται να είσαι και δημόσιος λειτουργός και να σπέρνεις το μίσος» τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Κατ. Μπρέγιαννη – ΑΥΓΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί